logo

Nederlandse elektriciteitsprijs in de lift

De Nederlandse elektriciteitsprijzen lopen verder op. Het Financieel Dagblad laat weten dat het einde van de stijging nog niet in zicht is. De reden is een combinatie van verschillende factoren:

Gas en kolen, nodig voor de opwekking, zijn in prijs gestegen en ook de prijzen van CO2-emissierechten zijn verdriedubbeld sinds begin dit jaar.

Door het sluiten van kerncentrales in België, in verband met groot onderhoud, stijgt de vraag naar Nederlandse elektriciteit. Ook in Nederland is de vraag naar lokaal opgewekte elektriciteit gestegen. Meer vraag bij gelijkblijvend aanbod betekent dat de prijzen voor Nederlandse elektriciteit stijgen.

Ook de energiebelastingen stijgen het komende jaar, met als voornaamste reden dat de klimaatdoelen in Nederland gehaald moeten worden. De achterliggende gedachte is dat bij hogere belastingen mensen zuiniger omgaan met het energieverbruik. Bovendien levert het meer geld op dat de overheid kan investeren in duurzame energie via de subsidie SDE+. Dit is een subsidieregeling waarmee bedrijven of instellingen bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen aanschaffen met voor een deel gesubsidieerd geld. Op de website van het RVO kunt u checken of u wellicht in aanmerking komt voor deze subsidie.

Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat de energierekening dit jaar fors hoger uitvalt in Nederland.

Prijzen Garanties van Oorsprong stijgen ook

DVEP Energie biedt toegang tot de energiehandelsmarkt voor verschillende duurzame energieproducenten (wind, zon, biomassa) om zo duurzaam opgewekte elektriciteit aan afnemers te koppelen, inclusief de bijbehorende Garanties van Oorsprong (GvO’s).

GvO’s dienen als bewijsmateriaal voor het feit dat een bepaalde hoeveelheid energie duurzaam is opgewekt vanuit een specifieke bron, bijvoorbeeld vanuit Nederlandse windmolens. Dit maakt het mogelijk voor een leverancier van 100% Nederlandse wind, om ook te kunnen leveren als het windstil is.

De prijs voor GvO’s voor Nederlandse wind stijgt enorm. De reden is de tegenvallende windproductie nadat er afspraken zijn gemaakt over de hoeveelheid te leveren Nederlandse windenergie. Er is sprake van een prijsstijging van ruim 30% in enkele weken tijd.

Investeren in duurzame energie

Wilt u een hogere energierekening voorkomen? Wanneer u investeert in duurzame energie bent u op de lange termijn goedkoper uit. Zo bespaart u met een zonnepanelen-installatie direct op de energierekening. Met deze besparing kunnen de panelen worden gefinancierd. Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen betekenen of op zoek naar meer informatie? Bel ons op 074- 376 62 43 of lees meer over energie verduurzamen.